Kuusenkerkkäkestit

Kuusenkerkkiä kuusessa.

Joko olet huomannut, että kuusenkerkkäsesonki on Etelä-Suomen kuusikoissa alkanut,  ja pohjoista kohden siirryttäessä paras kerkkäaika on aivan kohta käsillä. Nyt on siis oiva aika tutustua tähän kausiherkkuun. Kuusenkerkät ovat virkistävä piristys ruokapöytään. Niiden maku on minusta raikas, hieman sitruksinen ja metsäinen.  

Kuusten nuoret, vaaleanvihreät ja vielä pehmeät vuosikasvut ovat hyvän makunsa lisäksi mielettömän terveellisiä. Ne sisältävät C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinit, minkä lisäksi niissä on flavonoideja, kalsiumia, magnesiumia, karoteenia ja kaliumia. Kuusenkerkät ovat tehokkaita kevätväsymyksen karkottajia!  

Muistathan, että kuusenkerkkien sisältämä hartsi voi aiheuttaa allergisia reaktioita, ja että puiden vuosikasvut, kukinnot ja lehdet/neulaset eivät kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Kerää siis kerkkiä vain omista puista, tai kysy maanomistajalta lupa. Naapurin kuusiaita on myös hyvä vaihtoehto!  

Minulta kysytään usein, mitä kerkistä voi oikein tehdä, mihin niitä voisi käyttää?  

Monilla tulee ensimmäiseksi mieleen kerkkäsiirappi. Heti alkuun minun on tunnustettava, etten ole koskaan keittänyt kerkkäsiirappia. Olen mieluummin käyttänyt kerkkiä vähemmän käsiteltynä, jolloin ajattelen niiden vitamiinien säilyvän paremmin. Teenkin kerkkäsiirapin sijaan kerkkähunajaa kuumentamatta. Hunajan ja kerkkien parhaat piirteet samassa purkissa! Ja valmistuskin on helppoa: molempia purkkiin sillai sopivasti, purkin kansi kiinni ja jätetään huoneenlämpöön tekeytymään 1-2 viikoksi. Lopuksi siivilöidään. Loraus kerkkähunajaa ja ripaus pakastekuivattua kerkkäjauhetta maustamattoman jogurtin päälle – ja pääset pikaretkelle kuusikkoon. 

Kokeile rohkeasti jotakin kerkkäreseptisuosikeistani, jotka kaikki ovat äärettömän helppoja: 

Kerkkäkuohu 

eli siman tapaan tehty kesäjuoma 

Miksi ihmeessä edullista ja helppotekoista simaa tehdään vain vapuksi, kun sitä voi tehdä päättäjäisiin, valmistujaisiin, juhannukseksi tai puutarhapippaloihin? Vaihtelua makuun saat esimerkiksi kuusenkerkillä tai mustaherukanlehdillä.  Tämä juoma tehdään siis aivan samalla tavalla kuin sima! Halvempaa luomujuomaa saa muuten etsiä. 

Tarvitset: 

1 l kuusenkerkkiä (tuoreita tai pakastettuja) 

2 luomulimeä 

2 luomusitruunaa 

n. 3 cm pala luomuinkivääriä 

5 dl sokeria 

(½ dl inkiväärisiirappia) 

2 dl kotimaista hunajaa 

6 l vettä 

1 tl aktiivista hapanjuurta tai herneenkokoinen nokare tuorehiivaa 

Pese limet ja sitruunat hyvin, ja raasta kuoret tai ota niistä ohuita suikaleita kuorimaveitsellä. Kuori jäljelle jäävä valkoinen osa pois, ja viipaloi sitrukset.  

Laita kuusenkerkät, limen- ja sitruunankuoret ja -viipaleet sekä sokeri ja inkivääriviipaleet isoon kattilaan (miel. 10l), ja kaada kiehuvaa vettä päälle n. 1 l. Anna muhia muutaman tunnin. Lisää kädenlämpöistä vettä 5 l, halutessasi inkiväärisiirappi sekä hapanjuuri tai hiiva. Jätä kattila kannella peitettynä huoneenlämpöön. 

Kun pinnassa alkaa hieman pihistä, siivilöi ja pullota. Jokaiseen pulloon kannatta laittaa 1 tl sokeria antamaan puhtia jatkokäymiselle. Anna pullojen olla huoneenlämmössä vielä yksi yö, ja laita pullot sitten jääkaappiin tekeytymään. Riippuen korkkien tiiviydestä valmistuu kerkkäkuohu 5-8 päivässä.

Olen sen verran pihi, etten raaskinut heittää juomaa maustaneita aineksia pois, vaan laitoin ’roskat’ siivilästä teekannuun ja kaadoin kiehuvaa vettä päälle – tuli hyvänmakuista teetä! 

Kuusenkerkkäjäädyke 

vegaaninen 

Kun kerkkäsmoothiesta tuli hieman paksua ja tosi herkullista, päätin pakastaa osan. Ja niin syntyi vegaaninen jäädyke, joka ei ole liian makea. Tai no, saahan tästäkin makeamman, kun laittaa vaan makeutusta enemmän. Kukin makunsa mukaan. 

3 dl cashewpähkinöitä liotettuna 

1 pesty luomusitruunan kuori (kuorimaveitsellä vedeltyinä suikaleina) 

2,5 dl kookosmaitotölkistä paksuinta osaa (tai kookoskermaa) 

tiivis 1,5–2 dl tuoreita kuusenkerkkiä 

makumieltymysten mukaan 3-6 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)

4 rkl sitruunanmehua 

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen. Surauta sileäksi massaksi, ja kaada se kuuteen annosvuokaan.  Voit toki tehdä myös yhden ison jäädykkeen. Jäädytä pakastimessa, ja anna tekeytyä yön yli, jotta lopullinen maku syvenee.  

Vinkki: Jäädyke kannattaa ottaa puoli tuntia ennen nauttimista jääkaappiin pehmenemään. Maku on silloin syvempi ja lusikointi on helpompaa. Koristele syötävillä kukilla tai versoilla.

Tämä jäädykereseptini on julkaistu aiemmin myös hortoilu.fi-sivuston vieraskynä-palstalla. 

Kerkkämisu 

Tämän reseptin idea syntyi muutama vuosi sitten, kun näin lehdessä matcha-tiramisun ohjeen, ja siltä istumalta päätin kokeilla, toimisiko kerkkäjauhe samaan tapaan. Ja toimiihan se! Testaa vaikka. 

1 pkt  Savoiardi-keksejä 

Täyte: 

250 g mascarponea 

3 dl  kuohukermaa kevyesti vaahdotettuna 

1 dl sokeria 

1-2 valkuaista vaahdotettuna 

1 tl  luomusitruunan raastettua kuorta 

Kostutus: 

1 dl  kiehuvaa vettä 

1 rkl Kerkkä-jauhetta (=pakastekuivattua kuusenkerkkää) 

1 rkl  sokeria 

Koristeluun: 

2-3 rkl  Kerkkä-jauhetta 

Tuoreita kuusenkerkkiä tai hiirenkorvia 

Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi, lisää notkistettu mascarpone, sokeri ja halutessasi sitruunankuoriraaste. 

Jos haluat täytteestä ilmavampaa, lisää vaahdotettu valkuainen. 

Kostuta keksit kastaen ne jäähtyneeseen kerkkäteehen, ja lado vuoan pohjalle kerros kekseistä. Lisää vaahtoa 1-2 cm:n kerros. 

Lisää vuorotellen kostutettuja keksejä ja täytettä; päällimmäiseksi tulee täytettä. 

Siivilöi pinnalle Kerkkä-jauhetta ja koristele haluamallasi tavalla. 

Anna maustua jääkaapissa vähintään 5 h, mieluiten yön yli.  

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *